Svět je plný překrásných divů, které lahodí oku, zvuků, které potěší sluch… Zapomínat bychom ale neměli ani na vůně, chutě a lahůdky, které číhají na každém kroku. Mrkněte na naše tipy, kam cestovat za jídlem po Evropě i dál.
Ten opravdový Vietnam
V Evropě se nejdříve roztrhl pytel s restauracemi čínskými, které se později v některých případech změnily na restaurace vietnamské, ale obě varianty měly a mají často pramálo společného s tradiční asijskou kuchyní. Svítá ale na lepší časy a gourmeti v Česku už tuší, jak má chutnat Phở, Bún chả nebo Bánh mì.
Výlet do Vietnamu je zážitkem nejen pro svou krásnou krajinu, ale právě i díky tamním pokrmům. Pokrmy jsou specifické svou chutíi atmosférou, v jakése připravují a podávají. Jako v dalších částechv jihovýchodní Asie je i zde běžné jíst na ulici, ochutnávat a nebát se nových chutí. Chce to samozřejmě trochu odvahy, ale takový kulinářský zážitek je často mnohem silnější než návštěva nejedné hvězdičkami ověnčené restaurace.
Za hranolkami do Belgie
Když se řekne hranolky, nejspíš si vybavíte americké fast-food řetězce. Nijak lákavé, že? Ovšem i hranolky, jako asi všechno v našem životě, se dělí na dobré a špatné. A ty dobré mají především v Belgii. I když anglický název French fries naznačuje, že hranolky vznikly ve Francii, Belgičané vás vyvedou z omylu – první byli rozhodně oni a jejich verze je mnohem lepší.
Belgické hranolky jsou zásadně z čerstvých brambor, dvakrát smažené, zvenčí křupavé a uvnitř sametové, nepravidelně krájené a alespoň centimetr silné. Například v Bruselu je seženete v řadě bister s poetickými francouzskými názvy a v pestrobarevných papírových kornoutech. Dovedete si představit lepší svačinku pro procházku mezi památkami?
Veggie Berlín
Berlín je město, které drží prst na tepu doby. Je prostě in, najdete tu nejlepší kluby, street art, nejnovější módní a městské trendy… A k těm patří i zdravá strava. Berlín je tak častým cílem těch, kdo – ať už z přesvědčení nebo zdravotních důvodů – propadli jednomu z moderních způsobů stravování. Bezlepkové verze všemožných pochoutek jsou tu běžnou součástí gastronomie, stejně jako veganské restaurace, bistra, kavárny i cukrárny.
Především ve Friedrichshainu a Kreuzbergu najdete směsici tradičních bister s currywursty vedle veganských trendy kaváren a pizzerií s bezlepkovou nabídkou. Výborné, zdravé a trendy podniky s nabídkou různých typů diet najdete ale též v Prenzlauer Bergu, Neuköllnu… Vlastně po celém městě.
Argentina = hovězí
V naučných slovnících by klidně mohlo stát, že Argentina je zemí masa. Carne je tu opravdu jedním z největších lákadel, nejznámějších vývozních artiklů i nejčastějších témat k rozhovoru. Jde samozřejmě především o hovězí. V Česku sníme ročně 79 kilo masa na osobu (a už to je dvojnásobek světového průměru),
Argentinci se však blíží ke 120 kilům na osobu, z čehož 55 kilo tvoří hovězí. Na tamních pláních se pase vyhlášený skot, jehož maso je zdravější a chutnější, než maso zvířat chovaných v halách a krmených obilím a sójou. Ať už si rádi pochutnáte na Bife Angosto nebo třeba na chorrizu, věřte, že v Argentině najdete tu nejlepší kvalitu na každém rohu.
Itálie
…je celá k snědku. Není divu, že se právě italská kuchyně i u nás těší takové oblibě. Zakládá si na čerstvosti a jednoduchosti ingrediencí, které se navíc díky blízkosti Itálie dají sehnat i u nás. Pizza, pasta, saláty a zmrzlina; to jsou asi nejoblíbenější zázraky italské kuchyně. Ovšem věřte, že pokud jste si nedali pizzu v malé rodinné restauraci v Trastevere v Římě nebo zmrzlinu v jedné z gelaterií, kam chodí místní, nepoznali jste ty pravé italské chutě.
Právě výlet do italské metropole láká k tomu, abyste do programu zařadili kromě přemíry dechberoucích historických památek i místní tradiční kuchyni. Opravdu výbornou pastu i pizzu tu navíc seženete ve všech cenových kategoriích.
Sbíhají se vám sliny? Světová kuchyně je neskutečně bohatá a svébytné lahůdky a místní speciality najdete takřka kdekoli, kam se vydáte. Chce to jen trochu hledat. Aby vaše dobrodružné gourmetské toulky dobře dopadly, přibalte pro jistotu i cestovní pojištění, ať se můžete v klidu soustředit jen na kouzlo chutí a vůní.