Jídlo a nevšední ingredience bývají často jedním z nejsilnějších a nejtrvalejších zážitků, které si s sebou z dovolených přivážíme. Málokdo se vydá do exotických destinací, aniž by místní pokrmy ochutnal. U některých je však ostražitost na místě a jejich konzumace může přivodit mnoho komplikací. Abyste si své cesty a dovolené naplno užili, nezapomeňte na cestovní pojištění.
Jednou z klasických charakteristik jídel servírovaných v tropických a subtropických krajinách je jejich pálivost. Primárním důvodem je ochlazení, které pálivé jídlo tělu přináší. Naše kožní póry se téměř okamžitě otevřou a začneme se proto více potit. Neexistuje sice přímá úměra mezi intenzitou ochlazení a pálivostí pokrmu, ale věřte, že pokud vyzkoušíte například pálivou omáčku z papriček habanero, budete se slzou v oku vzpomínat na přepepřenou gulášovku.
Na cestách do jihovýchodní Asie určitě narazíte na spoustu netradičních pokrmů. Jeden druh ovoce je však kontroverzní i pro místní obyvatele. Durian, původem z Malajsie, dnes však rozšířený napříč okolními zeměmi, má pověst jednoho z nejaromatičtějších plodin na světě. Kromě typického zápachu, kvůli kterému je často zakázáno převážení v dopravních prostředcích, je na místě také obezřetnost pro jeho neslučitelnost s alkoholem. Jejich kombinace může vyústit až ve vážné zdravotní obtíže.
Chystáte-li se do Japonska, zcela určitě vám dříve nebo později přistane na talíři syrová ryba. V případě, že na jídelním lístku najdete rybu Fugu, raději se přesvědčte, že restaurace má licenci k jejímu podávání. Jed v těle této ryby je jedním z nejprudších jedů vůbec a neodborná manipulace s jejím masem může mít fatální důsledky.
Ať už na svých cestách rádi ochutnáváte místní pokrmy nebo se naopak držíte vyzkoušených ingrediencí, myslete na to, že opatrnosti není nikdy dost. Cestovní pojištění je pak zejména při cestách do exotických destinací jednou z nejlepších investicí, jakou můžete udělat. Nezapomeňte, že naše asistenční linka je pak k dispozici 365 dní v roce a ochotně Vám poradíme v jakékoliv situaci.